Medicinsk cannabis patienter bruger færre penge på receptpligtige lægemidler

Der forskes intenst i konsekvenserne af legalisering af medicinsk cannabis i de lande, der har ændret lovgivningen på dette område, først og fremmest i USA. Stiger forbruget af cannabis til rekreativ brug, fører medicinsk cannabis til brug af hårdere stoffer er blandt de emner, der undersøges. Men også forbruget af receptpligtig medicin er interessant, da det er en stor udgiftspost på mange nationale sundhedsbudgetter.

En undersøgelse viste, at patienter, der bor i stater, hvor medicinsk cannabis er lovligt, bruger overordnet færre penge på konventionel medicin. Det blev slået fast af forskere ved University of Georgia i 2016. Forskerne vurderede sammenhængen mellem legaliseringslovene og lægernes udskrivningsmønster i 17 stater i perioden 2010-2013.

Forskerne vurderede specifikt patienternes indtagelse af og betaling for receptpligtige lægemidler godkendt under sundhedsordningen Medicare Part D indenfor ni områder: angst, depression, grøn stær, kvalme, smerte, psykoser, kramper, søvnproblemer og ufrivillige muskelsammentrækninger.

Forfatterne rapporterede, at brugen af receptpligtig medicin faldt signifikant i 7 af de 9 områder, der blev vurderet, og de estimerede, at legalisering i hele USA ville resultere i en besparelse på mere end 468 millioner dollars om året.[1]  Siden da er forbruget og dermed den estimerede besparelse bare vokset.

[1] Ashley C. Bradford and W. David Bradford: Medical Marijuana Laws Reduce Prescription Medication Use In Medicare Part D Health Affairs 35, no.7 (2016):1230-1236. http://www.ouramazingworld.org/uploads/4/3/8/6/43860587/bradford2016.pdf