Cannabis kan anvendes til afvænning af opioider

Ifølge et studie fra 2013 kan cannabis være en hjælp mod abstinenser, under afvænning med metadon.[1]

Studiet blev udført på Thomas Jefferson Universitet og publiceret fornylig online og viser, at cannabinoid systemet måske kan have en plads i fremtidig misbrugsbehandling.[2] Universitetet var hjemsted for observationen af 91 patienter, der fik metadon behandling.

Metadon er en almindelig behandlingsform, når brugere skal afvænnes fra brug af smertestillende, morfin-lignende lægemidler. Det kan være effektivt, men har også en række negative bivirkninger som angst, muskelsmerter, mavekramper, søvnløshed, kvalme, appetitløshed og psykologisk afhængighed.

Der er kun få rapporterede bivirkninger og der er sandsynligvis flere, der ikke rapporteres. Måske er den mest skræmmende den psykologiske afhængighed. En patient, der er afhængig af opioider får tilbudt en behandling, som skal bryde deres afhængighed og i stedet for at helbrede patienten, får de snart ligeså stort behov for den nye behandling.

Brugen af cannabis reducerer abstinenssymptomerne
Ifølge studiet fra Thomas Jefferson University nedsatte cannabis før og under behandlingen patienternes score på målemetoden Clinical Opiate Withdrawal Scale (COWS). Denne skala bruges til objektivt at bestemme symptomer hos opioid-afhængige patienter.

Studiet viser, at cannabis kan være med til at opnå bedre resultater af metadon behandlingen. Det skyldes, at det reducerer mængden af abstinenser, som patienten oplever. Medicinsk cannabis anvendes allerede med succes til at behandle hver af disse symptomer med små eller ingen kendte bivirkninger.

“Cannabis har ikke de fysiske afhængigheds komponenter, som opioider har,” siger Shelley Stormo, en klinisk psykolog ved Gosnold. Der er heller ikke den risiko for overdosering, som opioider har. Der er ingen dokumenterede dødsfald som følge af overdosis af cannabis.

 

[1] Cannabis Shown To Ease Symptoms During Opiate Withdrawal. https://www.medicaljane.com/2013/07/21/cannabis-shown-to-ease-opiate-withdrawal/

[2] Scavone JL1, Sterling RC, Weinstein SP, Van Bockstaele EJ.: Impact of cannabis use during stabilization on methadone maintenance treatment. Am J Addict. 2013 Jul-Aug;22(4):344-51. doi: 10.1111/j.1521-0391.2013.12044.x. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23795873