Cannabis kan erstatte hårdere stoffer

Afhængighed af cannabis eksisterer, men er ikke almindelig. Et studie fandt, at 9% af dem, der har prøvet cannabis, udvikler afhængighed sammenlignet med f.eks. 24% af dem, der prøver heroin.[1] Ydermere er afhængighed af cannabis mindre udtalt[2] – abstinenserne er milde og ligner i intensitet dem, man får, når man vil vænne sig af med koffein. De fleste mennesker har ikke problemer med at stoppe med at bruge cannabis, når og hvis de har behov for det.

Nyere studier viser, at cannabis faktisk fungerer som en såkaldt exit-stof, ikke et stof, der fører til yderligere stofmisbrug. Et studie med 350 brugere af medicinsk cannabis i Californien viste, at 40% af personerne brugte cannabis som erstatning for alkohol, 26% som en erstatning for ulovlige stoffer og 66% som erstatning for receptpligtig medicin.[3] Hver gang en person kan erstatte en mere sikker substans som cannabis for en mere skadelig substans som alkohol f.eks. er det et skridt i den rigtige retning.

[1] Anthony JC, Warner L, Kessler R. Comparative epidemiology
of dependence on tobacco, alcohol, controlled substances and inhalants: basic findings from the National Comorbidity Survey. Exp Clin Psychopharmacol 1994; 2: 244–68.
[2] Reviewed in Budney, Alan J., et al. “Review of the validity and significance of cannabis withdrawal syndrome.” American journal of Psychiatry 161.11 (2004): 1967-1977.
[3]  Reiman, Amanda. “Cannabis as a substitute for alcohol and other drugs.” Harm Reduction Journal 6.1 (2009): 35.