Cannabis bør foretrækkes fremfor alkohol eller kokain

I 2011 skrev Robert Gable professor emeritus i psykologi på Claremont Graduate University en kronik i New York Times om hvordan hans søns brug af stoffer førte til hans livslange projekt med sammenligning af den relative risiko ved 20 forskellige stoffer.

Da hans søn var teenager, var hans foretrukne rekreative stof ecstasy eller MDMA. Han hævdede, at ecstasy var ligeså sikker som alkohol, og at der ikke var noget at bekymre sig om. Det gjorde faderen selvfølgelig. Ingen stoffer er gode for teenagere. Men når det kommer til risikoen for øjeblikkelig død på grund af kemisk gift, er cannabis omkring 100 gange mere sikker end alkohol, forklarer Gable.[1]

”Min bekymring førte mig efterhånden til et ti-årigt langt projekt, som sammenlignede den relative risiko ved 20 forskellige stoffer. Her er den måde, hvorpå forskere almindeligvis laver sammenligninger af risici (akut dødelighed) for forskellige stoffer:

Først bestemmer man den “effektive” dosis for stoffet. For alkohol f.eks. vil 2 x 36 cl øl eller 2 x 4,5 cl shots af 40% vodka vil normalt give en teenager et ordentlig buzz. Øllen eller vodkaen indeholder omkring 33 gram alkohol.

Derefter bestemmes den “dødelige” dosis af stoffet. Igen – i tilfældet alkohol – viser hospitalsoptegnelser, at folk der dør af en alkohol overdosis, almindeligvis har indtaget omkrin 330 fra alkohol, hvilket svarer til 20 vodka shots.

For det tredje divideres den dødelige dosis med den effektive dosis. Det giver en ”sikkerhedsmargin” på stoffet. For alkohol er sikkerhedsmarginen 10 (330:33=10). Med andre ord kræver det 10 x så meget alkohol at dræbe dig, som det kræver at få et buzz.

OBS! Alle sådanne kalkulationer er meget rå estimater og alvorlige giftige reaktioner kan opstå ved meget lavere doser afhængig af den individuelle persons sundhed.

Baseret på min forskning var sikkerhedsmarginen for de rekreative stoffer, der normalt bruges: 6 for heroin, 10 for alkohol, 15 for kokain, 16 for MDMA, 20 for kodein og 1.000 for LSD eller cannabis.

Cigaretter har kun en lille risiko for øjeblikkelig død, fordi det meste af den dødelige nikotin ødelægges i røgen. Den langsigtede risiko for afhængighed og kræft fra cigaretter er velkendt.

Ingen stoffer er gode for teenagere, men når det kommer til risikoen for øjeblikkelig død af kemisk forgiftning, er cannabis omkring 100 gange mere sikker end alkohol eller kokain.

[1] Marijuana Is Far Less Toxic Than Alcohol or Cocaine. https://www.nytimes.com/roomfordebate/2011/12/19/should-teenagers-get-high-instead-of-drunk/marijuana-is-far-less-toxic-than-alcohol-or-cocaine