Spanske forskere undersøger effekten af cannabis på hjernekræft

En gruppe spanske forskere har ledt efter cannabis-baserede kræftbehandlinger i næsten 20 år.[1] Teamet kommer fra Complutense University of Madrid. Indtil nu har deres forsøg været intet mindre end mirakuløse.

Teamet, som ledes af Guillermo Velasco og Manuel Guzman, er i gang med at teste cannabinoid behandlingers evne til at dræbe gliomaceller. Gliomaer udgør op til 80% af alle hjernekræft tilfælde. Faktisk er det en af de mest aggressive kræftformer, vi kender.  Når en glioblastoma når til stadie 4, er den gennemsnitlige forventede levetid mindre end 2 år. Det gælder med operation, og traditionelle behandlinger som stråler og kemo.

Med en sådan alvorlig prognose, er udviklingen af alternative behandlingsmuligheder et must. Heldigvis har teamet fra Madrid haft succes, hvor kun få troede, at det var muligt.

Tilbage i år 2000 havde Velasco og hans team et gennembrud. De tilføjede THC ekstrakt til glioblastoma celler i reagensglas. Det, der skete, chokerede forskere overalt i verden. Tumorcellerne holdt op med at vokse. Senere begyndte tumorcellerne faktisk at dø.

Men hvordan? Det viser sig, at THC dræber glioblastoma på en række forskellige måder. THC og andre cannabinoider[2] afskærer tumorens blodforsyning og får kræftcellerne til at begå selvmord.

Kliniske forsøg på vej
Velasco og hans team arbejder på et større forsøg.[3] Dette forsøg vil omfatte 30-40 glioma patienter på flere spanske hospitaler. Complutense University of Madrid har opsat et team med disse hospitaler til at give cannabis behandling og teste virkning og kvalitet. Det er første gang, noget som dette bliver gjort i denne skala i hospitalsregi.

Tilbage i 2006 udførte Velascos team et pilotforsøg med kun 9 glioma patienter.[4] Studiet så kun på THC, og det blev givet direkte til deres hjerner. I dag vil medicinsk cannabis blive givet i andre former.

Resultaterne af studiet er interessante. Studiet så på patienter, som ikke responderede på konventionelle behandlinger og som allerede havde fået deres tumorer fjernet ved operation. Efter operationen levede patienterne i gennemsnit i 24 uger selv med brug af THC. To af patienterne fortsatte imidlertid med at leve i endnu et år. THC behandling syntes at nedsætte progressionen af tumorcellerne midlertidigt. 8 af de 9 patienter viste en positiv respons på THC behandlingen, hvilket giver håb for det større kliniske forsøg, der er på vej.

 

 

[1] Cancer Institute Finally Admits Marijuana Kills Cancer. http://herb.co/2015/10/02/cancer-institute-finally-admits-marijuana-kills-cancer/

[2] Top 10 Cannabinoids And What They Do. http://herb.co/2016/02/06/top-10-cannabinoids/

[3] Cannabinoids and Endocannabinoids. http://www.bbm1.ucm.es/cannabis/investigacion2_en.htm

[4] M Guzma´n*,1, MJ Duarte2, C Bla´zquez et al: A pilot clinical study of D9-tetrahydrocannabinol in patients with recurrent glioblastoma multiforme. British Journal of Cancer (2006) 95, 197 – 203. http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/pdf/6603236a.pdf